Jeśli podobał Ci się artykuł to pomóżmy sobie nawzajem! Pod każdym artykułem znajdą Państwo ikonę "Lubię to" dla facebooka. Jako wyraz poparcia dla naszej pracy prosimy nas wesprzeć udostępniając link na facebook - dziękujemy!
Statyny w starciu z cholesterolem
Jak ogólnie wiadomo podwyższony poziom cholesterolu we krwi sprzyja chorobom układu krążenia, i nie zawsze udaje się go doprowadzić do normalnego poziomu tylko dzięki diecie niskotłuszczowej i większej aktywności fizycznej. Czasem jedynym wyjściem dla chorego jest przyjmowanie statyn.
Cholesterol jest związkiem tłuszczowym, nierozpuszczalnym we krwi. Jest on niezbędny do budowy błon komórkowych, dobrego trawienia, wytwarzania i przyswajania witaminy D. Aby mógł się przemieszczać po organizmie, wymaga połączenia ze specjalnymi białkiem transportującym. Powstają wtedy cząsteczki tłuszczowo-białkowe, różniące się proporcją składników, tworzące w ten sposób dwie frakcje cholesterolowe.
Cząsteczki, które składają się z dużej ilości cholesterolu o małej gęstości w cienkiej białkowej otoczce to cholesterol LDL, nazywany często złym cholesterolem, gdyż łatwo przenika do krwi i łatwo odkłada się na ścianach tętnic w postaci złogów.
Te zaś cząsteczki, w których jest więcej białka, a mniej cholesterolu o dużej gęstości, tworzą frakcję HDL.
Frakcja LDL odkładając się na ścianach tętnic tworzy tzw. blaszkę miażdżycową, zwężającą i usztywniającą tętnice. Na początku skutki tego procesu nie są odczuwalne, z czasem tętnice coraz bardziej zarastają blaszką i utrudniają krwi swobodny przepływ. Rozwijają się schorzenia układu krążenia i dramatycznie zwiększa się ryzyko zawału mięśnia sercowego oraz udaru mózgu.
W walce z nadmiarem cholesterolu szczególnie cennym składnikiem pożywienia jest błonnik rozpuszczalny, nazywany pektyną. Hamuje on wchłanianie z jelit cholesterolu pochodzącego z pożywienia, co w rezultacie prowadzi do zwiększenia produkcji tego związku w wątrobie, a w konsekwencji do obniżenia jego stężenia we krwi. Codziennie dostarczając w diecie 30-40 g tego błonnika, można liczyć na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. W pektyny bogate są warzywa zielone, szczególnie szpinak i kapusta, fasolka szparagowa, zielony groszek, bób, a wśród warzyw korzeniowych – marchew, seler, pietruszka.
Niezbyt dobre wyniki badań
Poziom cholesterolu we krwi zależy od wielu czynników, m.in. wieku, diety, aktywności fizycznej, niektórych schorzeń. W krajach europejskich przyjęto, że pożądana wartość cholesterolu całkowitego u dorosłego człowieka powinna utrzymywać się na poziomie 190 mg/dl, za poprawne uważne jest też stężenie ok. 200 mg/dl. Dlatego, gdy kolejne badania wykażą przekroczenie tej normy cholesterolu, choćby tylko o 20-25 mg/dl, trzeba dążyć do jego obniżenia.
Osoby nie mające innych obciążeń, np. nadciśnienia tętniczego, mogą ograniczyć się do diety, zwiększenia aktywności fizycznej i korzystać z preparatów obniżających poziom cholesterolu dostępnych bez recepty. Jeżeli to nie pomoże i hipercholesterolemia nadal będzie się utrzymywać, lekarz może zalecić przyjmowanie statyn w mikrodawce, ponieważ skutecznie obniżają one poziom cholesterolu we krwi. Bez zwłoki daje się je także osobom, które przeszły zawał serca lub udar albo u których z powodu wysokiego stężenia cholesterolu doszło do uszkodzenia nerek.
Statyny jako chemiczna blokada
Działanie statyn polega na hamowaniu wytwarzania cholesterolu w wątrobie poprzez blokowanie enzymu, który umożliwia łączenie się cząsteczek cholesterolu z białkami transportującymi. Inną cechą tej grupy leków jest wychwytywanie niekorzystnej frakcji LDL i odsyłanie jej do wątroby, skąd zostaje wydalona z organizmu.
Z badań klinicznych wynika, że stosowanie statyn obniża poziom LDL we krwi średnio o 18-55%, a trójglicerydów o 7-30%, jednocześnie podwyższając stężenie HDL o 5-15%.
Leki te działają również przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, zapobiegają zawałom serca.
Statyny – dużo zalet i kilka wad
Stosowanie statyn poprawia profil lipidowy, poprzez obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, podwyższenie HDL oraz umiarkowane obniżenie stężenia trójglicerydów. Fakt ten niesie dobre efekty dla zdrowia, m.in.:
zahamowanie procesu rozwoju blaszki miażdżycowej, a czasem nawet całkowity jej zanik;
zmniejszenie o ok. 25% ryzyka powikłań sercowo-naczyniowych u chorych na cukrzycę. U osób bez cukrzycy zapobiegawcze działanie statyn jest mniej spektakularne i wynosi ok. 15-20%;
istotne obniżenie ryzyka utworzenia się kamieni u osób u osób szczególnie zagrożonych kamicą żółciową, przynosi długofalowe stosowanie statyn.
Statyny są zwykle dobrze tolerowane przez organizm, ale mogą też wywoływać skutki uboczne. Do najistotniejszych zalicza się:
możliwość uszkodzenia mięśni szkieletowych, czyli miopatię, objawiającą się bólami mięśniowymi i osłabieniem ich siły. Przerwanie leczenia lub zmniejszenie dawki powoduje ustąpienie dolegliwości;
zaburzenia żołądkowo-jelitowe;
wystąpienie swędzącej wysypki uczuleniowej.
Przeciwwskazaniem do leczenia z udziałem statyn są m.in.:
przewlekłe choroby wątroby,
ciąża i okres karmienia,
stosowanie leków przeciwgrzybiczych oraz antybiotyków metabolicznych, czyli takich, które wpływają na procesy metaboliczne lub budowę drobnoustrojów chorobotwórczych.
Leki z grupy statyn najlepiej jest przyjmować podczas kolacji lub przed snem. Najlepiej popijać je wodą.
Uwaga!!!
Sok grejpfrutowy i jedzenie surowych grejpfrutów podwyższa stężenie statyny we krwi i może zwiększyć ryzyko wystąpienia działań ubocznych.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz